Trechteren, die innovaties…

Eerder heb ik het wel eens gehad over ‘klein duimpje’. Dat ik me zo voelde tussen al die initiatieven. Zonder goed te weten welke waarde ik toe te voegen heb.
Langzamerhand werd duidelijk welke waarde: kennis en ervaring in hoe te ‘innoveren’. Laat ik iets concreter worden… met bijvoorbeeld de ‘innovatie-funnel’.

Wat ik vanaf de zijlijn opmerkte in de afgelopen maanden, is dat innovatie in de landbouw – en ja, dit is een generalisatie – de neiging heeft vroege ideeën te beoordelen met de criteria van een bijna marktrijp concept. En daarmee te snel die ideeën afschrijft. De drive om dit te doen is begrijpelijk: innovatie in de landbouw moet snel iets opleveren want de belangen en tijdsdruk zijn zeer groot.

Iets wat hier bij kan helpen is de zogenaamde innovatie-funnel. Een aantal van mijn vrienden en sommige professionals kennen dit allang, maar voor velen in de landbouw-innovatie is dit toch nieuw. Blijkt ;-).
De innovatie-funnel – letterlijk: trechter – helpt bij het stap voor stap en gestructureerd een vroege kans te ontwikkelen tot een daadwerkelijke implementatie in de markt.
En om tot een aantal succesvolle implementaties te komen, heb je heel veel kansen nodig,
die worden ontwikkeld tot een groot aantal ideeën,
die op hun beurt weer worden ‘gerijpt’ tot een aantal concepten,
die steeds realistischer en gevalideerder worden tot aan een paar MVP’s (Minimal Viable Products),
die gepilot worden tot ze een marktrijpe oplossing zijn.

En elke fase heeft zijn eigen dynamiek. Bij kansen moet je open staan voor veel en is het zelfs beter als er niet te veel details besproken worden, terwijl bij een MVP de principes al getest moeten zijn maar de details uitgewerkt moeten worden.

Een paar voorbeelden…

Bamboe in de veenpolder is een kans. En zo moet je die kans ook beoordelen. Voordat dat er staat moet er heel veel geïnnoveerd worden, en moet die kans door de trechter gepromoveerd worden richting de uitgang: de dagelijkse praktijk.

Een zonnewiel, waarbij panelen motorisch meedraaien met de zon op water, is al veel verder in de de innovatie-funnel: deze begint toegepast te worden en is dus net de MVP-fase voorbij.
Een waterbekken waar water wordt opgeslagen en later gebruikt wordt, is reeds dagelijkse praktijk.
Maar een zonnewiel in een waterbekken waar de stand van het water sterk varieert is nu nog slechts een kans. Gaat dat wel, een vaste motor op de kant die een eiland dat sterk in hoogte varieert aandrijft? Dat vraagt dus om innovatie met de dynamiek van de kans-fase.

Ik gebruik de funnel bij mijn discussies met Klaas en met Teunis Jacob.
Om te bespreken welke innovaties er zouden moeten komen, en vooral hoe we ze moeten beoordelen en met welke dynamiek ze verder gebracht gaan worden!

Journey signup form

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe stappen?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *