Smit’s perspectief op een duurzame landbouw in 2040: relevant voor mijn plan?

Ik kreeg het boek van boerin Maria van Gaalen van kaasboerderij Noorderlicht. Het proefschrift van dokter Meino Smit met de titel ‘Naar een duurzame landbouw in 2040’. ‘Lees dit eerst maar eens’, zei ze.
Dat heb ik gedaan. Het was taai én helder, het was verontrustend én inspirerend. En relevant.

Ik ga niet eens proberen te vertellen wat ik allemaal geleerd heb. Maar ik deel wel de kern van de zaak: Meino Smit legt uit hoe op dit moment de output van onze landbouw in Nederland wel hoog is, maar dat de input (de letterlijke energie die ervoor nodig is) veel hoger is dan ooit.

En met het oog op het feit dat die energie opraakt en dat die energie veel CO2 veroorzaakt, pleit hij voor een lage-inputlandbouw. Hieronder stelt hij een aantal uitgangspunten voor om daar te geraken…

Ik ga – voorzichtig positief gestemd – nu verder onderzoeken of deze uitgangspunten de juiste zijn voor mijn plan…

En gelukkig ziet de heer Smit wel het voordeel in van het laten meedoen van buitenstaanders zoals ik.

En dat niet alleen. Hij ziet ook de grote noodzaak van integratie van allerlei gefragmenteerde onderzoeken en experimenten. Laat ik dat nou van plan zijn!

Mocht je niet zo’n lezer zijn, dan kun je Smit ook over zijn bevindingen horen in onderstaand interview. Aanrader!

Journey signup form

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe stappen?

2 responses to “Smit’s perspectief op een duurzame landbouw in 2040: relevant voor mijn plan?”

  1. Doeije says:

    Smit Relevant?
    – Urgentie, dat grote plaatje van Smit tikt aan.
    – Hij benadrukt het grote belang van boeren, ipv als een sub economische deel dat verder uitgemolken moet worden. Die moeten zo zelf al een duurzame boterham verdienen. Met al het grond wat er nu is.
    – Hebben ze daar jouw focus met grond voor nodig? Bijt dat elkaar niet? Tenzij die arbeidsintensieve aanpak ook zinvol is bij die van jou. Lijkt eerder andersom.
    – Goed dat je ons meeneemt, dat je probeert je lezers stapsgewijs update. Dat is ook een indicatie voor hogere echalons je serieus gaan nemen.
    – Je hebt Goud met Co2 om die te gaan vangen bij 300€/ton.

  2. Tim Selders says:

    Helemaal waar: zijn aanpak vraagt om meer grond alleen voor duurzame landbouw. Mijn suggestie is om een deel van die grond dubbel of zelfs driedubbel te gebruiken. In principe kan dat natuurlijk niet: overal waar een zonnepaneel staat of een waterbekken ligt, kun je weinig voedsel verbouwen. Dus dat is een spanningsveld en onderdeel van dit onderzoek/experiment…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *