Een goed gesprek met VIC’s directeur Frank

Als je agrarisch wil innoveren op veengrond, dan kom je – hoe je het ook wendt en keert – bij het VIC terecht.
Het Veenweiden Innovatie Centrum. En als je VIC zegt, komt daar meteen Frank Lenssinck achteraan. Met VIC’s directeur Frank heb ik een bijzonder en leuk gesprek…

Ergens verwachte ik een stugge boer als leider van het VIC. Dat zegt natuurlijk veel over mij. Het zegt ook wat over het VIC dat Frank dat niet is. Verre van. Hij weet van marketing, communicatie, psychologie, heeft een achtergrond op de universiteit van Wageningen en praat veel, op het randje van doceren en provoceren. En die vaardigheden zijn allemaal heel logisch als hij het krachtenveld uitlegt waarbinnen het VIC opereert ;-).

Het Veenweiden Innovatiecentrum Zegveld initieert en stimuleert innovatie en vergaart, bundelt en verspreidt kennis en kunde over de onderwerpen water, landbouw, bodem, natuur & biodiversiteit en klimaat & energie in het Nederlandse veenweidengebied.

Je zou kunnen zeggen dat wat het VIC doet heel dicht aanlicht tegen hetgeen ik van plan ben. Of iets bescheidener geformuleerd: wat ik van plan ben, lijkt best veel op wat het VIC al geruime tijd doet ;-). Alleen op veel grotere schaal, in opdracht van 3 provincies en 6 waterschappen.

Ik vraag Frank hetgeen me al lang op de lippen brandt: ‘Is er waarde in mijn plan naast het VIC?’
Ik ben namelijk niet van plan het wiel opnieuw uit te vinden. Hij is daar duidelijk in: het is goed dat mijn soort initiatieven er zijn om het VIC scherp te houden en verder te brengen in innovatie, zeker op het vlak van ‘manieren van denken’. Dat stemt me iets gerust. We verkennen ook kort de mogelijkheden om te een verbinding te maken tussen mijn Living Lab en het VIC. Wordt vast vervolgd…

Hij geeft me wel een heel duidelijk advies. ‘Boeren zitten nu niet te wachten op inspiratie. Hou het stil, doe het anoniem en onder de radar, en duw niet te hard.’ Hij vertelt over een veld lisdodden wat ze ergens neergezet hebben, zonder verwijzing, zonder bordje. En het gewoon maar laten gebeuren, zonder al te veel ophef van te voren.
Dat is een advies dat wat met me doet. Ik zit namelijk op ‘duwen’ ;-).

Dit moet ik even laten bezinken. Hij heeft een punt, maar wat betekent dat voor mij?
Ook dat wordt vervolgd ;-).

Journey signup form

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe stappen?

One response to “Een goed gesprek met VIC’s directeur Frank”

  1. Henk says:

    Leuke plek dat VIC. Stonden toen ik er kwam ook Blaarkoppen, het koeienras van Van Gaalen en TJ. Ik herinner me veevoeren kunstmest uit eendenkroos.
    Ben je nog wat wijzer geworden van agroforestryguru Wouter van Eck?
    En laat de boeren maar even met rust…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *